https://www.milieucentraal.nl/

Volledig elektrische warmtepomp

Helemaal van het aardgas af. Dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 45 tot 55 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all Electra maken.
Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast.

Het is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur
Absoluut nodig: goede isolatie

Je huis is alleen geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als het redelijk tot (zeer) goed is geïsoleerd. Dat betekent: je hebt goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas. Dat komt doordat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, terwijl een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage watertemperatuur niet warm genoeg.

Welke huizen zijn geschikt?
Huizen gebouwd in 1992 tot en met 1999 zijn redelijk geïsoleerd, vanaf 2000 steeds beter en vanaf 2009 goed tot goed. In deze huizen kun je zonder veel aanpassingen overstappen op een warmtepomp. Controleer wel of je huis al HR++ glas heeft, want dit was tot 2000 nog niet standaard. Heb je gewoon dubbel glas (dus niet HR++)? Dan moet je dit in elk geval in de ruimtes die je verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) vervangen door HR++ glas.

Is je huis gebouwd voor 1992, dan hangt het ervan af wat er na de bouw verbeterd is aan de isolatie. Is de isolatie inmiddels redelijk of goed, dan kun je aan de all-electric warmtepomp.
"Met onze warmtepomp zijn we van het aardgas af. In combinatie met onze zonnepanelen hebben we al 3 jaar geen energiekosten meer."
- Eigenaar volledige warmtepomp

In een nieuwbouwhuis is het nog zuiniger
energieverbruik van de warmtepomp dan in een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning verbruikt een warmtepomp nog minder energie: een nieuwbouwhuis heeft namelijk goede tot zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de temperatuur van het verwarmingswater lager zijn. En minder stroomverbruik betekent ook: lagere energiekosten per jaar.
Wilt u de overstap maken naar een Volledig elektrische warmtepomp kijk dan niet verder en vraag een vrijblijvende offerte aan.
Offerte aanvragen
envelopephonemap-markersmartphonecrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram